Ruokailutottumuksissa voi tapahtua muutoksia eläkkeelle siirtymisen jälkeen

Eläkkeelle siirtyminen on yksi elämän merkittävistä käännekohdista, jonka myötä usein koetaan muutoksia monilla elämänalueilla, kuten ajankäytössä, päivittäisissä rutiineissa, tulotasossa ja sosiaalisissa verkostoissa.

Nämä muutokset voivat myös altistaa tai johtaa ruokailutottumusten muutoksiin. Aiheesta saadut tutkimustulokset ovat kuitenkin olleet keskenään ristiriitaisia: yhtäältä ruokailutottumusten on havaittu menneen terveellisempään ja toisaalta epäterveellisempään suuntaan, ja joidenkin tutkimusten mukaan muutosta ei ole ollut lainkaan.

Lagström, Lahdenperä ja kumppanit pureutuivat aiheeseen tuoreessa tutkimuksessaan, jossa tarkasteltiin punaisen lihan, kalan, kasvisten ja hedelmien kulutuksessa tapahtuneita muutoksia eläkkeelle siirtymisen yhteydessä. Lisäksi tutkittiin, oliko näissä muutoksissa eroja osallistujien sukupuolen, siviilisäädyn, ammattiaseman tai taloudellisen elämäntilanteen mukaan.

Tutkimusotokseksi valikoitiin brittiläisen Whitehall II -pitkittäistutkimuksen tutkimuskohortista noin 2 500 osallistujaa, joista enemmistö oli miehiä, korkeassa ammatillisessa asemassa ja avo- tai avioliitossa. Seuranta toteutettiin 32 vuoden ajanjaksolta, joka sisälsi sekä eläköitymistä edeltäviä että sen jälkeisiä tarkasteluajankohtia. Analysoitava aineisto perustui kyselylomakkeessa itseraportoituihin ruuankäyttötietoihin.

Tutkimus vahvisti aiempien tutkimusten tuloksia, joiden mukaan miehet ja matalassa ammattiasemassa olevat kuluttavat enemmän punaista lihaa verrattuna naisiin ja korkeassa ammattiasemassa oleviin, jotka puolestaan syövät säännöllisemmin kalaa, kasviksia ja hedelmiä. Punaisen lihan kulutuksen havaittiin kuitenkin lisääntyvän eläköitymisen jälkeen erityisesti naisilla, ilman parisuhdetta elävillä ja matalaan ammattistatukseen kuuluvilla. Lisäksi havaittiin, että sosiodemografisista tekijöistä riippumatta kalan, kasvisten ja hedelmien kulutuksen lisääntyminen on voimakkaampaa ennen eläköitymistä, minkä jälkeen kulutuksen lisääntyminen loivenee.

Kaiken kaikkiaan eläkkeelle siirtyminen näyttää olevan yhteydessä sekä terveydelle suotuisiin että haitallisiin muutoksiin ruokavaliossa, sillä kalan, kasvisten ja hedelmien kulutuksen ohella myös punaisen lihan kulutus lisääntyy. Ruokailutottumusten muutoksissa oli jonkin verran eroja sukupuolen, siviilisäädyn ja eläköitymistä edeltävän ammattiaseman mukaan, mutta nämä tulokset eivät ole täysin yhteneväisiä aiempien tutkimusten kanssa. Joka tapauksessa naissukupuolen, korkean koulutuksen, parisuhteessa elämisen ja korkean tulotason on sekä tässä että joissakin aiemmissa tutkimuksissa havaittu olevan yhteydessä terveellisempiin ruokailutottumuksiin. Tutkijat esittävätkin, että eläkkeelle siirtymisen vaiheeseen tulisi kiinnittää huomiota ja kehittää strategioita, joilla voitaisiin tukea ja edistää eläkkeelle jäävien terveellisiä ruokailutottumuksia.

Lue lisää

Lagström, H., Lahdenperä, M., Ravyse, C., Akbaraly, T., Kivimaki, M., Pentti, J., Stenholm, S. & Head, J. (2024) Changes in food habits during the transition to retirement: the Whitehall II cohort study. Journal of Epidemiology and Community Health, 1–7. https://doi.org/10.1136/jech-2024-222690