STM selvitys: 20 ehdotusta lapsitoiveiden tukemiseksi
Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin tekemä selvitys sisältää tilannekatsauksen syntyvyyden laskun syistä sekä 20 toimenpide-ehdotusta, joilla voitaisiin tukea ihmisiä pääsemään lähemmäksi haluamaansa lapsilukua.
Selvityksen mukaan pitkään jatkunut syntyvyyden aleneminen on ajankohtainen paitsi Suomessa myös Euroopassa ja koko maailmassa. Väestö ikääntyy ja työikäisten määrä vähenee. Suomessa on iso ero toivotun ja lopullisen lapsiluvun välillä: toiveiden lapsiluku on toteutunutta suurempi.
”Suomalainen perhepolitiikka on tutkitusti tukenut niin hyvinvointia kuin syntyvyyttä ja on edelleen tärkeä. Nykyinen lasku johtuu kuitenkin ennen kaikkea siitä, että esikoisia syntyy vähemmän ja lapsettomien osuus on kasvanut. Siksi tarvitaan myös perheellistymistä tukevia politiikkatoimia,” sanoo Rotkirch.
20 ehdotusta lapsitoiveiden tukemiseen
#1
Valtioneuvosto järjestää syntyvyyttä kohentavien toimien valmistelemiseksi nuorten kuulemisen, jossa kartoitetaan 20–29-vuotiaiden perhettä ja lastensaantia koskevia toiveita ja näkemyksiä. Kuulemisen aikana kerätään kommentteja ja parannuksia väestöpoliittisen selvitystyön tuottamiin ehdotuksiin.
#2
Suomessa tarvitaan laajaa yhteiskunnallista keskustelua syntyvyyden laskun syistä ja seurauksista ja ihmisten lapsitoiveiden tukemisesta. Keskeistä olisi kuulla työmarkkinaosapuolten ja koulutusta tarjoavien tahojen näkemyksiä siitä, miten lapsi- toiveiden tukemista ja laajemmin maahanmuuttoa ja väestöpolitiikkaa kehitetään hyvin alhaisen syntyvyyden tilassa. Keskustelua voisi nivota laajempaan selontekoon Suomen väestöpolitiikasta.
#3
Kehitetään taloudellinen kannustin ensimmäisen lapsen saamiseksi ennen naisen 30. ikävuotta. Kannustin voi koskea esimerkiksi asuntolainaa, opintolainaa, verotusta tai eläkkeitä, tai useampia näistä.
#4
Koulutuspolitiikassa tulee pyrkiä koulutustason nostamiseen yli OECD-maiden keskiarvon, opintoaikojen ja valmistumisen aikaistamiseen sekä opiskelun ja vanhemmuuden yhdistämisen helpottamiseen.
#5
Työllisyystason nosto tukisi lapsiperheellistymistä erityisesti miehillä. Määräaikaisuuksien ja työsuhteiden ketjuttamisen vähentäminen ja raskaussyrjinnän kitkeminen tukisi erityisesti naisten lapsiperheellistymistä.
#6
Lisätään hedelmällisyystietoisuus koulujen ja oppilaitosten tarjoamaan terveys-, seksuaali- ja tunnekasvatukseen.
#7
Tuodaan yksilöllinen, eri ikä- ja elämäntilanteisiin sopiva hedelmällisyysneuvonta ja -ohjaus osaksi olemassa olevia nuorten ja aikuisten ehkäisy-, neuvola-, perhekeskus- ja muita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja sekä työterveyshuoltoa. Erillistä interventiota (tietopakettia) voi harkita esimerkiksi 26-vuotiaille nuorille aikuisille.
#8
Kaikki hyvinvointialueet tarjoavat keskitetysti seksuaali- ja lisääntymisterveyttä koskevaa neuvontaa ja palveluita. Lääkäriaikoja varatessa tulisi olla mahdollisuus saada gynekologisiin palveluihin erikoistunut lääkäri. Mikäli tämä ei toteudu, tulisi harkita Kela-korvausten saamista yksityisen sektorin raskaudenaikaiseen seurantaan ja keskenmenojen tutkimiseen Yksityisen sektorin ja kansalaisjärjestöjen palveluita tulisi hyödyntää täydentävästi laajentamaan palvelutarjontaa ja takamaan, että erilaisiin palvelutarpeisiin osataan vastata.
#9
Suomi panostaa hedelmöityshoitoihin. Lisätään julkisen sektorin resursseja, lyhennetään hoitojonoja ja taataan näin hoitojen mahdollisimman hyvä vaikuttavuus. Kela-korvausten tulee taata, että taloudellinen tilanne ei estä hoitoihin pääsyä. Kehitetään palvelusetelijärjestelmää purkamaan julkisten hedelmöityshoitojen painetta, tarvittaessa palveluseteleiden avulla. On myös tarjottava kattava psykososiaalinen tuki hoidoissa oleville yksilöille ja pareille.
#10
Suomi koordinoi kansallisesti hedelmällisyyden ja syntyvyyden alaa. Monitieteinen tutkimus- ja kehittämiskeskus tai -verkosto tutkii ja seuraa syntyvyyden, hedelmällisyyden, lapsitoiveiden toteutumisen, seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja hedelmöityshoitojen tilannetta sekä valmistelee suosituksia, kehittää kansallisia ohjelmia ja kouluttaa asiantuntijoita ja opettajia.
#11
Nuorten aikuisten mielenterveysongelmiin puututaan ennaltaehkäisevästi ja tarvittaessa apua tulee saada nopeasti.
#12
Nuorten aikuisten ruutuajan määrään ja laatuun tarjotaan ohjeistuksia, neuvontaa ja tukea, joiden pyrkimys on tukea hyvinvointia ja kestävää sosiaalista vuorovaikutusta. Kehitetään kansallisia ruutuaikasuosituksia.
#13
Nuorille aikuisille taataan mahdollisuus hakea tukea parisuhteita koskeviin ongelmiin kasvatus- ja perheneuvoloista. Lisätään myös opiskelijaterveydenhuollon resursseja opiskelijoiden parisuhteiden tukemiseksi.
#14
Lapsiperheitä ja koulutusta priorisoidaan julkisten menojen sopeuttamisessa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi jäädyttämällä koulutukseen kohdistuvat julkiset menot ja pitämällä lapsiperheiden etuuksien ja palveluiden osuus BKT:sta vähintään kolmessa prosentissa.
#15
Selvitetään pitkällä tähtäimellä pienten lasten vanhempien hoivatyön nykyistä kattavampaa kompensointia. Tavoite olisi, että lapsen saaminen ja kasvattaminen ei alenna tuloja tai eläkekertymiä. Selvitetään erityisesti sosiaaliturvaetuuksien kehittämistä niin, että kolme- ja neljälapsisten perheiden pienituloisuus ei olisi korkeampaa kuin muiden perheiden. Myös osa-aikatyön ja hoivatyön yhdistämistä voisi tukea niin, ettei eläke pienene osa-aikatyön vuoksi.
#16
Toteutetaan työnantajille suunnattu kampanja raskaussyrjinnän ehkäisemiseksi ja nykyistä perhemyönteisemmän työpaikkakulttuurin levittämiseksi. Työpaikkojen perheystävällisyyden sekä työn ja perheen yhteensovittamisen tukeminen sisällytetään tasa-arvosuunnitelmiin, riskien arviointiin ja työterveyshuollon toimintaan.
#17
Turvataan resurssit varhaiskasvatuksen ja perhevapaiden laadun ja toimivuuden seuraamiseksi ja kehittämiseksi.
#18
Kehitetään synnytysvalmennuksia kokonaisvaltaisesti ja tarjotaan synnyttäneille fysioterapiapalveluita.
#19
Lapsiperheiden vanhempien oikeus parisuhteiden tukemisen palveluihin lisätään sosiaalihuoltolakiin.
#20
Kehitetään perheisiin jalkautuvia palveluita ja vertaistukea perheille. Selvitetään isovanhempien mahdollisuutta ja halukkuutta käyttää perhevapaita lapsenlasten hoitamiseen.
Lue lisää
Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote (10.10.24): Selvityshenkilö esittää keinoja syntyvyyden laskun pysäyttämiseksi
Rotkirch, Anna (2024). 20 ehdotusta lapsitoiveiden tukemiseksi : Selvitys syntyvyyden laskusta Suomessa. Valtioneuvoston julkaisuja 2024:46