Pitääkö myytti esikoisuusedusta paikkansa? Venla Berg asiantuntijana Ylen Tiedeykkönen podcastissa.
10.12.2024 julkaistun Tiedeykkönen podcastin aiheena oli sisarussuhteisiin liittyvät stereotypiat. Sisarussuhteet kulkevat mukana läpi elämän, niin hyvässä kuin pahassa. Kuinka paljon evoluutio tähän vaikuttaa vai onko kyse vain ihmisten välisestä kemiasta? Onko sisäämme kirjoitettu ikuinen ristiriita, joka saa sisarukset sekä kilpailemaan että auttamaan? Mitkä tekijät vaikuttavat siihen millaiseksi suhteet muodostuvat? Podcastissa asiantuntijana toimi Venla Berg.
Sisarussuhteisiin liittyy vahvoja stereotypioita esimerkiksi, että esikoiset hyviä johtajia, kuopukset huolettomia ja keskimmäiset sovittelijoita. Puhutaan muun muassa esikoisuusedusta Pitävätkö tällaiset stereotypiat paikkansa? Mitä tutkimukset kertovat sisarusten syntymäjärjestyksen vaikutuksista persoonallisuuteemme?
On asioita, jotka ovat ovat yhteydessä siihen asemaan, missä kohtaa sisarussarjassa perheessä ollaan. Yksi on tällainen esikoisuusetu, tutkimuskirjallisuudessa käytetty ns. ”first born advantage” -käsite. Esikoisilla on etua siitä, että he syntyvät perheeseen ensimmäisenä. He saavat vanhempien jakamatonta huomiota siihen asti, kunnes seuraava sisarus syntyy. Ja monissa tutkimuksissa on havaittu, että esikoisuus on yhteydessä siihen, että heillä on keskimäärin hieman korkeampi tulotaso aikuisena, he ovat keskimäärin hieman koulutetumpia, kuin seuraavina syntyneet sisarukset.
Entäpä, millaisia stereotypioita liittyy ainoisiin lapsiin? On väitetty, että ainoista lapsista tulee itsekkäämpiä, kuin useamman sisaruksen kanssa varttuneista lapsista. Pitääkö tämä paikkansa?
Ainoisiin lapsiin liittyy aika vahvaakin negatiivista stigmatisointia. Eli, että heistä kasvaisi jotenkin itsekkäitä tai lellittyjä. Mutta tämä ei pidä tutkimusten mukaan paikkansa eli ainoat lapset eivät näytä olevan mitenkään sellaisia, mitä stereotypiat antavat ymmärtää. Eli näyttää siltä, että ainoana lapsena kasvamisesta on lapselle hyötyä samalla tavalla, kuin esikoisille on hyötyä siitä, että ovat syntyneett esikoisina. He saavat samalla tavalla vanhempiensa jakamattomat resurssit ja se hyödyttää heitä sillä tavalla, että ainoana kasvaneet lapset ovat keskimäärin hieman koulutetumpia kuin muut. Ja toisaalta heillä on keskimäärin myös vähän korkeampi tulotaso, kun verrataan muihin.
Koko jakso kuunneltavissa Tiedeykkönen podcastissa Yle Arenassa.