Nuori henkilö älypuhelimella

Kristiina Tammisalo Helsingin Sanomissa: Lasten vanhempien tulisi yhteisesti päättää, miten älylaitteiden käyttöä rajoitetaan

Kristiina Tammisalo on tutkinut muun muassa digilaitteiden roolia perhesuhteissa. Tammisalo kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalle kannanoton älylaitteiden käytön kollektiivisesta sopimisesta.

Suomalainen lapsi saa tyypillisesti jo alaluokilla oman älypuhelimen ja saattaa viettää vapaa-ajallaan useita tunteja päivässä ruudun äärellä. Älypuhelimet ja erityisesti lasten suosiossa olevat sovellukset ovat muuttuneet yhä vangitsevammiksi samalla kun tutkimusnäyttö niiden pitkäaikaisista haitoista on vahvistunut. Moni vanhempi on haitoista tietoinen, mutta voimaton asettumaan normia vastaan. Siksi normin muuttaminen vaatisi kollektiivisen päätöksen.

Britanniassa ja Irlannissa alueelliset yhteisöt ovat tehneet koordinoituja sopimuksia, joissa vanhemmat sitoutuvat siihen, etteivät he hanki lapsilleen älypuhelimia alakouluaikana tai ennen tiettyä ikävuotta (vaihtelee 12–16 ikävuoden välillä).

Mahdollisten sosiaalisen median ikärajatiukennusten ja kännykättömien koulupäivien lisäksi tarvitsemme vanhempien ja kasvattajien yhdessä luomia linjoja. Ne vaikuttaisivat lasten kasvuympäristöön nopeammin ja asettaisivat rajoja myös koulupäivien ulkopuolella. Näin pääsisimme eroon kollektiivisesta ansasta, jossa lapsille hankitaan älypuhelimia ”koska muillakin on”.

Kirjoitus on julkaistu 6.7.2024. Lue koko kirjoitus täällä.