HS: Kuume ei nouse. Haastattelussa Anna Rotkirch valottaa vauvakuumeen monimutkaista ilmiötä.
Vauvakuumeesta vitsaillaan, mutta se on oikea ilmiö. Nyt se on kuitenkin laskussa, ja selityskin on selkeä: kun vauvoja ei nähdä, ei syty kuumettakaan. Anna Rotkirch kertoo Helsingin sanomien jutussa, millainen ilmiö vauvakuume on ja millä tavoin se on muuttunut ajansaatossa.
Rotkirch kiinnostui vauvakuumeesta ensi kertaa 15 vuotta sitten ja oli silloin maailman ensimmäisiä aiheeseen perehtyneitä tutkijoita. Väestöliiton ensimmäinen tutkimus vauvakuumeesta tehtiin vuonna 2007 osana Perhebarometrikyselyä. Vuosien varrella vastauksia on kerätty yhteensä neljä kertaa.
Rotkirchin ja muiden vauvakuumetutkijoiden tulokset viittaavat siihen, että vauvakuume on oikea, omanlaisensa tunne, eikä vain yhteiskunnan luoma ilmiö. Se ei kuitenkaan ole vaistonvarainen, kuten seksi- ja hoivavietti, koska tunne syntyy tilannesidonnaisesti.
Vauvakuume kannattaa Rotkirchin mukaan erottaa lapsettomuuteen tai lapsen menetykseen liittyvästä surusta. Hän kuvailee lapsen saamiseen liittyviä tunteita janana:
”Lapsettomuuteen liittyy surutyötä, joka voi olla todella raastavaa. Toinen ääripää on vitsailu vauvakuumeesta. Todellinen vauvakuume sijoittuu jonnekin niiden väliin”, hän sanoo.
Viimeisin Perhebarometrikysely tehtiin vuonna 2022. Vastaukset yllättivät Rotkirchin. Enää joka toinen nainen oli joskus elämässään kokenut vauvakuumetta, miehistäkin vain kolmannes. Vielä julkaisemattomat tulokset olivat erittäin selvät: vauvakuume on laskussa
Varmaa on se, että vauvakuumeelle altistaa vauvojen ja lasten seura. Vauvakuumeen katoaminen on vain yksi syy, joka selittää alhaisen syntyvyyden kierrettä. Rotkirchista on kuitenkin kiinnostavaa, että niiden välinen yhteys on niin selkeä.
”Mitä vähemmän triggereitä ympärillä on, sitä vähemmän syntyy lapsia”, hän sanoo.
Juttu on julkaistu Helsingin Sanomissa 12.3.2024 ja se on löydettävissä täällä.