DEMO Talks: Aktiivinen ikääntyminen on myös vapaaehtoistyötä ja omaishoivaa

Aika: 5.11. klo 14-15
Paikka: Teams-tapahtuma
Ilmoittautuminen: Webropolin kautta

Väestön harmaantuessa aktiivisesta ikääntymisestä on tullut tärkeä yhteiskunnallinen tavoite. Aktiivisuus liitetään usein palkkatyöhön, mutta aktiivinen ikääntyminen sisältää myös muunlaista toimeliaisuutta, kuten vapaaehtoistyötä ja läheisten auttamista.

Kaikilla ikääntyminen ja vanhuus eivät kuitenkaan ole toimeliaita. Iän myötä sairauksien ja toimintakyvyn vajeiden todennäköisyys kasvaa, jolloin tarvitaan usein hoivaa. Vanhushoiva on paljon omaishoitajien vastuulla, mikä on myös yhdenlaista aktiivista ikääntymistä.

Miten yksilön resurssit vaikuttavat vapaaehtoistyön tekemiseen? Lisääkö eläkkeelle siirtyminen vapaaehtoistyön tekemistä?

Minkälaisia kustannuksia omaishoivasta ja hoivan tarpeesta syntyy? Miten omaishoivaajaksi siirtyminen vaikuttaa eläkkeen tasoon? Millaisia haasteita pienituloiset ikääntyneet kohtaavat?

Tervetuloa kuulemaan tuoretta tutkimustietoa!

Ohjelma

Toimelias ikääntyminen

  • Erikoistutkija Hans Hämäläinen, Turun yliopisto, NetResilience

Omaishoiva ja sen kustannukset

  • Apulaisprofessori Minna Zechner, Helsingin yliopisto, SustAgeable
    Ilmoittautuminen

DEMOGRAPHY Talks -webinaarisarja tarjoaa tutkittua tietoa väestön muutoksista. Webinaarit ovat tiiviitä, alle tunnin mittaisia tilaisuuksia, joissa tutkijat esittelevät kahta ajankohtaista tutkimusta väestöön liittyvistä aiheista. Webinaarit konkretisoivat parhaillaan käytävää yhteiskunnallista keskustelua ja antavat siihen uusia näkökulmia. Webinaarissa esiteltäviä tutkimuksia rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto, joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.