Adoptioperheiden rakenne Suomessa

Ihmisillä, kuten useilla muillakin kädellisillä, on kyky adoptoida. Adoptioita on kolmea tyyppiä, jotka ovat sukulaisadoptio (sukulainen adoptoi lapsen), perheen sisäinen adoptio (vanhempipuoli adoptoi lapsen) ja ulkoinen adoptio (lapsi ei ole sukua adoptiovanhemmille).

Aiemmin on kuitenkin puuttunut tarkka tieto adoptioperheiden rakenteesta. Lehden ja Tanskasen artikkelissa selvitettiin adoptioperheiden rakennetta rekisteriaineistolla, joka kattaa kaikki Suomessa vuosina 1999-2021 tehdyt adoptiot (n = 7422).

Ulkoinen adoptio on yleisin lasten adoptiotyyppi, seuraavaksi yleisin on perheen sisäinen adoptio ja harvinaisin on sukulaisadoptio. Ulkoisten adoptioiden osalta selvisi, että naimattomat naiset ovat useammin adoptiovanhempia kuin naimattomat miehet. Perheen sisäisissä adoptioissa isäpuolet taas ovat useammin adoptiovanhempia kuin äitipuolet. Samaa sukupuolta olevilla pareilla naiset ovat adoptoineet puolisonsa lapsen useammin kuin miehet. Sukulaisadoptioiden osalta äidin sukulaiset ovat useammin adoptiovanhempia kuin isän sukulaiset.

Mielenkiintoinen jatkokysymys liittyy siihen, miten lasten adoptiot vaikuttavat perhedynamiikkaan. Ovatko esimerkiksi samaa sukupuolta olevien vanhempien perheissä biologisten äitien sukulaiset läheisempiä kuin adoptioäitien sukulaiset? Entä saavatko puolisonsa lapsen adoptoivat isäpuolet todennäköisemmin biologisia lapsia puolisonsa kanssa?

Lue lisää

Lehti, H., Tanskanen, A.O. The Structure of Child Adoption Based on the Relationship Between Adoptive Parents and Adoptive Children in Finland. Evolutionary Psychological Science (2024). https://doi.org/10.1007/s40806-024-00420-4