HS mielipide digilaitteiden käyttösuosituksista

Erikoistutkija Kristiina Tammisalo kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa, että Suomeenkin tarvittaisiin viralliset digilaitteiden käyttösuositukset.

Kirjoituksessa todetaan, että Ruotsin, Norjan ja Tanskan terveysviranomaiset ovat jo laatineet suosituksia, joissa kehotetaan rajoittamaan digitaalisten medioiden käyttöä vapaa-ajalla.

Lasten runsas digitaalisten laitteiden käyttö voi johtaa kielellisten valmiuksien ja lukutaidon heikentymiseen. Kielelliset valmiudet myös kehittyvät vuorovaikutuksessa toisten kanssa, jolloin myös lapsen ympärillä olevien ihmisten, kuten perheenjäsenten ja muiden läheisten, ruutuajalla on väliä.

Vanhemman digitaalisen median käyttö muuttaa vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta. Vanhempi on lapsen kanssa vuorovaikutuksessa vähemmän, vuorovaikutuksen tyypillinen rytmitys muuttuu ja sävy saattaa olla vihamielisempi. Nämä vuorovaikutuksen muutokset ovat yhteydessä lapsen heikompaan sosiaaliseen ja kielelliseen kehitykseen ja pitkällä aikavälillä tämä voi näkyä jopa heikompana koulumenestyksenä.

NetResilience-hankkeessa jatkamme tutkimusta väestönkehityksen, kommunikaatioteknologioiden ja digitaalisen hyvinvoinnin yhteyksistä sekä kehitetämme kansallisia älylaitteiden ja muun kommunikaatioteknologian käyttöä koskevia suosituksia yhteistyössä päättäjien ja sidosryhmien kanssa.

Lue lisää

HS, lukijan mielipide (6.10.): Suomeen tarvitaan viralliset digilaitteiden käyttösuositukset