Michael Laakasuo Demokraatti-lehden haastattelussa hoivarobotteja koskevassa jutussa.
Mitä jos hoitorobotit tekisivät terveyttämme koskevia päätöksiä? Helsingin yliopiston tutkimus selvitti, kuinka ihmiset suhtautuvat hoitorobottien tekemiin päätöksiin. Michael Laakasuo avaa tutkimuksen tuloksia haastattelussa.
Tutkimuksessa käytettiin tekstikuvauksia, joissa esitettiin kuvitteellisia tapahtumaketjuja. Koehenkilöt arvioivat lukemistaan tarinoista tehtyjen päätösten moraalisuutta.
Jos koko prosessi on automatisoitu, eli on tekoäly, joka arvioi ja määrää hoidon ja sen jälkeen hoitorobotti toimeenpanee hoidon, niin yleensä ihmiset eivät pitäneet siitä. Olipa päätös tehdä pakkolääkitys tai jättää se tekemättä, Laakasuo sanoo. Mielenkiintoista oli se, että ihmisille ei näyttänyt olevan merkitystä sillä, oliko käytetty teknologia kuvailtu tarinassa luotettavaksi ja hyvin toimivaksi vai keskinkertaiseksi ja epävarmaksi. Reaktio on sama kummassakin tapauksessa.
Moraalinen intuitio ei puolestaan aina kulje loogisia reittejä pitkin. Ihmisen moraalipsykologinen suhde koneisiin on eriskummallinen.
Jos moraalisesti paheksuttavan teon suorittamiseen käytetään jotain välinettä, sitä pidetään hyväksyttävämpänä kuin että ihminen tekee sen omin käsin, Laakasuo sanoo.
Robottien, tekoälyn ja laajemminkin teknologian kehittämisessä kannattaa Laakasuon mukaan kiinnittää erityistä huomiota siihen, että osataan vaatia riittävän tiukkoja standardeja.
Lue lisää Demokraatti-lehdestä, juttu on julkaistu painettuna 12.10.2023 ilmestyneessä numerossa (18/23).